Dzisiaj pojechałem swoją Octavką na rutynowy przegląd techniczny i się niestety nadziałem na niesprawe światła przeciwmgłowe. Wymieniłem żarówkę nie działały. Bezpiecznik sprawdziłęm, ale nie wiem czy 36 jest też od tylnych przeciwmgielnych- na pewno był od przednich. Tez wszystko gra. Czy ktoś może podrzucić pomysł gdzie szukać problemu, ewentulanie, ktore bezpieczniki sprawdzić jeszcze i którędy idzie wiązka elektryczna... Na tablicy rozdzielczej kontrolka się normalnie świeci...
Dzięki za pomoc. Zaraz ide do auta z miernikiem...
[ Dodano: Pon 16 Cze, 14 11:57 ]
Wlasnie wróciłem od auta. No i w gniezdzie zarówki jest tylko 5 V. Nie wiem skad takie napięcie, ale może po prostu żarówke miałem złą, bo wsadzona była tam 21W12V.
[ Dodano: Pon 16 Cze, 14 13:01 ]
to jeszcze dodam, ze to napięcie dziwnie skacze, raz jest 4, raz 5, raz 3 V. Czy napięcie na tę żarówkę jest podawane "bezpośrednio" z akumulatora, czy przez jakiś sterownik?
No to zes troche doslownie potraktowal moje slowa. Pytanie czy pomiędzy wlacznikiem a gniazdem coś jeszcze jest? Dziwne jest to wahanie napięcia. Kolega mi sugeruje, ze gdzies moze byc zasniedzialy przewód. Od strony lampy wszystko wygląda jak nowe. Gdzies są jakieś złączki poukrywane?
kempa007, wyjmij włącznik świateł i sprawdź w jakim stanie są piny wyciągnięcie: wciskasz, przekręcasz do pinu (na pozycyjne) i wyciągasz.
Dzieki, właśnie tam zajrzałem, ale wszystko wydaje się okay. Jeżeli chodzi o mocowanie. czerwony i czarny mają 12 V, reszte przewodow trochę ciężko mi rozszyfrować.
kempa007, w lewym boczku bagażnika są wiązki i złączki sprawdź czy tam nie po gniły piny w kostkach bo zaniżone napięcie sugeruje o tym że jest brak styku a tam jest najczęstsze przypadki .
Temat w zasadzie do zamknięcia. Udało mi się rozwiązać problem. Połowicznie, ale jak dla mnie wystarczy. Otóż w moim aucie mam także hak holowniczy, zdejmowany. I z tyłu przy lampach właśnie coś tak sporo złączek było, a gdzies w necie znalazłem info, ze instalacja haka w sprytny sposób odcina świecenie właśnie halogena, gdy podpięta jest przyczepa. U mnie nie było przyczepy, ale cały mechanizm był tak skorodowany, że nie chciał się wysunąć recznie. Źródło problemu jest więc mocno ograniczone i jak będę chciał coś poholować to się nim zajmę. Grunt, że halogen działa na oryginalnej wiązce. Dzieki.
kempa007, ja mam auto sprowadzone z DE (może twoje również ) i mam gniazdo 11pinowe w ori gnieździe jest (był bo go wydłubałem ) cypelek który po podłączeniu wtyczki właśnie był wciskany i wyłączał światła przeciwmgielne z tyłu( po to aby nie odbijały się od przyczepy ,kampingu i nie raziły kierowcy ) , po wyjęciu powinien samoczynnie wyskoczyć ale brud robi swoje więc się go pozbyłem na amen ,podejrzewam że miałeś identycznie .
Grunt ze już wszystko działa jak należy
Autko moje pochodzi z Polski ale pewnie ten sam problem. Kiedyś to sprawdzę. Póki co przyczepy nie planuje wozić wiec przeżyje. Tylko te wahniecia napięcia to dziwny objaw jak na mechaniczny problem z "cypelkiem".
Komentarz